Defi Wind 2023

Gepubliceerd op 3 juli 2023 om 18:22

Defi Wind 2023, de grootste surf-wedstrijd ter wereld.

Het is dan eindelijk zover, Na 3 jaar van plan zijnde om mee te doen aan de Defi-Wind; maar er iedere keer roet in het eten werd gegooid, Door Trainingsstages of Corona. is het in 2023 dan toch eindelijk gelukt om aan dit prestigieuze evenement mee te kunnen doen.

De defi wind staat bekend als de grootste surfwedstijd ter wereld, er doen namelijk 1400 surfers mee! en deze starten dan ook nog eens allemaal tegelijk op een zo genoemde "Hazenstart", dit houdt in dat op het startsein de boot van het wedstrijdcomite gaat varen, en dat je er achterlangs moet varen om te starten. 

De wedstrijd werd gehouden in Gruissan, Frankrijk. 

 

Omdat ik gelijk vanuit Griekenland, uit het vliegtuig ben gestapt, en de volgende dag in de auto vertrokken ben naar Gruissan,  kon ik helaas niet eerder aanwezig zijn om te trainen. 

Ik had nu een middag om mijn spullen voor te bereiden die nog helemaal nieuw voor mij waren:-)

 

Eenmaal aangekomen op locatie bleek het toch wat harder te waaien dan ik had gedacht, dus heb ik maar even snel een 5.0 Foil zeiltje geleend van Amado Vrieswijk. 

vervolgens heb ik alles opgetuigd en ben ik even gaan lunchen, waar ik een tegenstander van mij tegenkwam, Will McMillan, een grote Thaise jongen waar ik veel mee battle op de IQfoil, maar die in de slalom nog wel een beetje voor mij staat. 

Ik vertelde hem dat ik mijn Foilspullen had opgetuigd en dat ik zo het water op ging, 

Hij moest super hard lachen en vroeg of ik wel helemaal 100% was, waarop ik reageerde, Hoezo? zo hard waait het nou toch ook weer niet? 

Uiteindelijk omgekleed en klaar gemaakt om het water op te gaan, en de eerste reactie was als volgt;

"Holy shit, wat gaat dit hard." deed het bijna in m'n broek, simpelweg halve wind met 5.0 zeil en 400Frontwing ging gemakkelijk 61km/u, en toen ik hem een beetje liet lopen ging het al snel richting de 67, "holy shit zeg, als dit maar goed gaat" dacht ik, nog geen 2 secondes later raakte ik iets in het water en ging ik keihard onderuit, ik moest even bijkomen van de klap :-)

Naderhand nog een paar runs gedaan met Nico Goyard en Amado Vrieswijk, dit gaf best een goed gevoel aangezien ik ze bijna bij kon houden.

 

Na de tijd nog even met de groep van de "Defi Wind Experience" gezeten, georganiseerd door mijn sponsor Surfcenter, hier kreeg ik nog de laatste tips van Jordy Vonk. 

 

Dag 1

Voor dat ik naar dit evenement toe ging vond ik het moeilijk wat ik van het evenement kon verwachten, het kon 2 kanten op gaan; of het gaat best aardig, en zit ik vlak achter de kopgroep, of het gaat verschrikkelijk hard tegen vallen qua resultaat, ik vaar namelijk op materiaal wat ik totaal niet ken. 

 

Nadat we om 1 uur de skippersmeeting hebben gehad gaan we dan het water op voor de eerste race, ik had voor de race bedacht om dicht bij de boot te starten, waar ook de PWA Toppers starten.

Na de welbekende "Rabbit Start" was ik gelijk goed weg, volle focus op de snelheid, en het onder controle houden van de set. 

Ondanks dat het eerste rak zo'n 9 Km is, ging het vrij snel voorbij, toen ik om mij heen keek, en eens ging tellen. Kwam ik er achter dat ik 11e lag! "Da’s best aardig" dacht ik. ik had besloten nu iets meer op safe te gaan varen, om niet te crashen, hierdoor was ik door een paar jongens ingehaald. maar ben ik toch op een respectabele 21e plek geëindigd.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.