Over Mij

Mijn naam is Hidde van der Meer, ik ben 19 Jaar,  ik woon in Grou en ik doe aan windfoilen. 

Ik windsurf nu 6 jaar. Hiervoor heb ik aan wedstrijdzeilen gedaan. Ik heb 3 jaar in de jeugd- en kernploeg van de Optimist Club Nederland (OCN) gezeten en heb aan het Europees Kampioenschap optimist 2018 meegedaan, een evenement waar je aan mee mag doen als je bij de beste 10 van Nederland zit.

Toen ik te oud werd voor de optimist, heb ik een keuze moeten maken voor een andere zeilboot of andere watersport. In mijn vrije tijd deed ik al af en toe aan windsurfen en ik heb besloten van het windsurfen mijn belangrijkste sport te maken. Ik mocht direct aansluiten bij het regionaal trainingscentrum voor jeugd wedstrijdsurfers in Almere (RTC). Ik krijg daar training van Robert-Jan van Velzen.

In 2019 heb ik deelgenomen aan mijn eerste grote windsurfwedstrijd, het wereldkampioenschap Bic Techno in Cadiz, Spanje. Samen met mijn teamgenootje waren we de enige 2 Nederlanders en ik was de enige Nederlander onder de 17 jaar. De Bic Techno surfplank is de voorloper voor de jeugd van de Olympische RS:X. Op dit board zijn mijn grote voorbeelden Kiran Badloe en Dorian van Rijsselberghe wereldkampioen geworden en Dorian zelfs twee keer Olympisch Kampioen.

De RS:X klasse is echter ingeruild voor het spectaculaire windfoilen.

 

Door de overstap van het "traditionele windsurfen" naar het "Windfoilen", wat een nieuwe toevoeging aan de sport is; had ik de mogelijkheid om tegelijk met de rest van de wereld het foilen te leren. Hierdoor kon ik snel meekomen in de wereldtop. 

Inmiddels foil ik al 4 jaar, waarbij ik in de laatste 3 jaar in de wereldtop mee vaar. 

Naast het IQFoil doe ik inmiddels ook aan Slalom Windfoilen, Ik heb hierbij mijn debuut gemaakt tijdens de Defi wind, en heb hierbij laten zien dat ik qua snelheid bij de wereldtop zit. 

Komend jaar ligt de focus op de Olympische IQFoil. en wil ik PWA Slalomfoilen naast mijn Olympische campagne doen voor de variatie, en om mij in het surfen breed te ontwikkelen. Wat ook weer bevordelijk is voor de IQFoil.

Resultaten

2021

  • 5e WK IQFoil Youth Campione del Garda, Italië

  • 3e EK IQFoil Youth Bol, Kroatië

  • Gold Fleet EK Senior, Frankrijk

2022

  • 2e World Sailing Youth World Championships Scheveningen 2022

  • 2e IQFoil Youth World Championships Silvaplana, Zwitserland

  • 3e IQFoil Youth European championships Brest, Frankrijk

  • 3e IQFoil Youth International Games Torbole, Italië

2023

  • 7e U21 Worldcup Palma de Mallorca

  • 3e U21 Defi Wind   (29e overall)

TeamNL

Sinds 1 Oktober 2022 ben ik Officieel lid van de Topzeilacedemie van het watersportverbond. (Team Allianz)

Ik trainde al een tijd met het team, alleen vaart de rest van het team op het senioren materiaal. Hierdoor was het nog niet mogelijk om volledig in te stromen. 

Inmiddels ben ik te oud voor de jeugd, dus vaar ik nu samen met het team op het senioren materiaal. 

Hier train ik onder leiding van Matthieu Koops, samen met 5 andere Nederlandse surfers uit de Wereldtop.