Training & wedstrijden

Op lange termijn is mijn doel om een gouden medaille te winnen op de Olympische spelen van 2028, en 2032. 

Om mijn doel te kunnen bereiken heb ik een team nodig van mensen die mij hierbij van hulp voorzien. Ik ben nu onderdeel van Team Allianz van het Nederlands Watersportverbond, Hierbij train ik, samen met mijn teamgenoten onder begeleiding van verschillende experts op het gebied van Fysiek (sportschool). Voeding, Fysio, Sportarts, Lifestyle, en natuurlijk het surfen zelf. 

In Team Allianz, ook wel bekend als de Topzeilacedemie, zijn er 2 groepen. De Kernploeg, en de Talentploeg. 

De Kernploeg bestaat op dit moment uit; Luuc van Opzeeland, Kiran Badloe en Huig-Jan Tak. Je plaatst je voor de Kernploeg als je in de top 8 eindigt tijdens Europees, of wereldkampioenschappen.

De Talentploeg bestaat op dit moment uit; Max Castelijn, Joost Vink, en ik. (Hidde van der Meer).

Je krijgt een uitnodiging voor de Talentploeg als je een zogenoemde "IT" status haalt, deze kon je (toen ik hem heb gehaald)behalen door in de top 3 op de Europees-of wereldkampioenschappen te eindigen. 

in de Kernploeg ligt de focus op de Olympische spelen van 2024, bij de Talentploeg ligt de focus juist op 2028, en daarna. Hierdoor worden er in ons trainingsprogramma vaak andere keuzes gemaakt, en hebben we een aangepast programma. Op het water trainen we echter wel vaak samen.

In Team Allianz ben ik op surfgebied verreweg de jongste.

trainingsstages

Om zo veel mogelijk trainingsuren te kunnen maken in de winter gaan we vaak op trainingsstage in het buitenland, een van onze vaste stekken is Lanzarote. Ook deze winter gaan we hier weer heen om ons hier voor te bereiden op het WK IQFoil wat hier plaats vind in Januari.

In de praktijk zijn we ook vaak in de zomer op buitenlandse stage, om ons weer voor te bereiden op andere grote evenementen die rond die tijd plaats vinden. dit betekent dat ik veel de wereld rond reis met mijn windsurfmateriaal.

Wedstrijden

zoals eerder vernoemd is mijn langetermijndoel om goud te halen op de spelen van 2028 en daarna. 

De Olympische Spelen worden gevaren op het zogenoemde "IQFoil" Materiaal. dit betekent dat iedereen Hetzelfde materiaal heeft. en dat vrijwel alleen de surfer het verschil kan maken. 

Ik geloof er heel erg in dat het belangrijk is om de beste "allround" surfer te zijn om de Olympische spelen te kunnen winnen. omdat je dan het best op situaties kan anticiperen. 

Zo ga ik komend jaar ook wedstrijden surfen in de PWA (Professional Windsurfing Association), deze tak van windsurfen kan je meer vergelijken met de Formule1, waarbij de surfmerken vrije hand krijgen in het ontwikkelen van hun materiaal. wat er in resulteert dat dit materiaal al snel 10-15 km/u sneller gaat. Wat er ook weer voor zorgt dat je op andere dingen moet letten tijdens de wedstrijd. 

Daarnaast krijg je er een gigantische hoeveelheid materiaalkennis van, omdat dit in de PWA nog belangrijker is dan in de Olympische IQFoil.

 

De grote IQFoil evenementen voor komend jaar zijn;

 

  • WK IQFoil 2024 Lanzarote, Spanje. 26-3 Januari
  • Princes Sofia Regatta Palma de Mallorca 
  • WK IQFoil onder 23, Torbole, Italië 24-31 Augustus
  • IQFoil International Games
  • EK IQFoil Cagliari, Italië 6-13 Oktober

Agenda

Hieronder kunt u mijn agenda met trainingsstages of belangrijke wedstrijden zien.

Naast het surfen sta ik ook nog 6x per week in de Sportschool